Luisa-ClaudiaSovijrvi

Yleislakko, mutta ei hallitusta vastaan

     jatkoa edelliseen kirjoitukseen, tavallaan... 

 

 To hang and to lynch

 To hide ’neath the hood

 To kill with no pain

 Like a dog on a chain

 He ain’t got no name

 But it ain’t him to blame

 He’s only a pawn in their game.

 

    - Bob Dylan, Only a pawn in their game 

 

Edellinen lainaus liittyy hyvin erilaiseen aiheeseen, mutta se sopii sellaisenaan oikein hyvin esimerkiksi Juha Sipilään. 

On totta että jokainen hallitus olisi tehnyt saman kuin nykyinen: ei siksi että se olisi oikeaa politiikkaa, vaan siksi, ettei hallitus ole vallassa. Hallitus seuraa kansallisen ja kansainvälisen pääoman tahtoa. 

Jos hallitus alkaisi tehdä elvyttävää politiikkaa, olisi seurauksena kauppasota, EU:n toimet (ehkä erottaminen) ja luottoluokituksen huononnus, jolloin velan korot muuttuisivat äkkiä mahdottomiksi. Eikä tämä tietenkään tule myöskään valtiovarainministeriöstä. 

Ei tämä tietenkään tarkoita, että ei pitäisi nousta vastarintaan. Vain, että parlamentaarinen politiikka on kuollut - nyt tarvitaan sitä että kaikki älykkäät ihmiset puolueissa lyövät hanskat tiskiin ja käyttävät saman energian liikkeisiin osallistumiseen. 

Toki Varoufakiksen kaltainen hahmo voi luoda tästä mahdottomuudesta kauniin shown, joka osoittaa ettei se tie ole olemassa, mutta sellainen voi myös luoda turhaa toivoa siitä, ettei tarvitsekaan nousta kapinaan koska puolue hoitaa. 

On ymmärrettävä, että olemme jo kansainvälisten byrokratioiden hallinnassa, sikäli kun olemme hallinnassa ylipäätään, ja sen rajat missä määrin olemme riippuvat kieltäytymisen massasta. 

Hallituksen vaihto ei auta, mutta hallituksen kaataminen, yleislakko ja tarvittaessa sisällissota ei kohdistu hallitukseen vaan pääomaan ja työnostajiin poliittisena luokkana. 

 

On varottava henkilöitymistä. 

Miksi Sipilän suhteen kohistaan siitä, että juuri hän käytti kapitulaatiosopimusta verojen kiertoon? Miksi Rädyn suhteen siitä, että käytti holding yhtiötä palkkansa nostoon? Että entinen yrittäjä toimi, kuten yrittäjät noin yleisestiottaen toimivat, ja että lääkäri toimi, niinkuin lääkärit toimivat? 

 

Omituinen harhautus: ensin asia yksilöidään, ja sitten hankkiudutaan eroon yksilöstä, ettei tarvitse muuttaa mitään. Ei kysymys ole siitä, tekikö yksi Sipilä tai yksi Räty niin tai näin - vaan miksi vitussa tämä toiminta on laillista noin ylipäätään? 

 

Meillä on kestävyysvaje. Ei siitä ole epäilystä. Jotain sille pitää myös tehdä. Mutta se mitä hallitus ehdottaa ei oikeastaan liity edes koko asiaan. Pitäisi olla selvää esimerkiksi, että tuottavuus riippuu inhimillisestä pääomasta (osaamisesta, kontakteista jne.) joka taas riippuu koulutuksesta. Niin koulutuksen sisällöstä kuin sen kyvystä luoda kiireettömiä tiloja jotka yhdistävät älykkäitä ihmisiä toisiinsa. 

 

Silti leikataan koulutuksesta ja yliopistoilta - mikä tekee aivan selväksi, että koko tarkoitus ei missään vaiheessa ollut  tasapainottaa budjettia tai auttaa tuottavuuteen. Kaikki tietävät että palkkojen leikkaus vain rapauttaa kotimaisen kysynnän ja tekee tilanteesta pahemman. 

 

Tarkoitus on näiden asioiden tuhoaminen. Mutta siten että rikkaat hyötyvät siitä entisestään: kun Pariisin kaduilla virtaa veri, minä ostan. Lisäksi on ymmärrettävä että raha on vaihdon väline: raha on vain epäsuora väline valtaan - nälällä ja väkivallalla pelottelu ovat vain suorempia keinoja päästä samaan päämäärään. Toki numerot ovat myös statuskysymys, vain sitä tietyn rajan jälkeen (onko enää väliä onko ihmisellä 40 vai 80 miljardia? ja silti Forbesin listalla kovastikin kilpaillaan sijainnista) mutta kyse on mahdollisuudesta liikutella todellisuutta ympärillään. Ei sillä niin väliä mihin suuntaan.

 

Tietenkin me ole olemme Kreikan tiellä. Kuten Kreikassa, on olennaista korruption lisääntyminen (poistetaan talousrikoksien tutkina poliisilta, vaikka se on aivan selvästi tuottavaa toimintaa, ei vain anneta mahdollisuutta tehokkaaseen katumiseen vaan siihen liitetään veronalennus viestinä siitä että aina kannatata piilottaa varansa koska valtio palkitsee siitä) massiivinen blue sky spending täysin mielipuolisiin rakennusprojekteihin ja aseisiin (Olkiluoto, Talvivaara, Guggenheim, hävittäjät jne.) ja veropohjan täydellinen rapauttaminen - vähennykset ja verosuunnittelu.

 

Tämä tie johtaa tuhoon, ja hallitus on näennäisesti osa ongelmaa, mutta itseasiassa vain heijastevaikutus. Meidän on asetuttava tätä vastaan koska tässä meidät hiljalleen keitetään elävältä. Ja paikoin asioiden on muututtava paljon pahemmiksi ennen kuin ne voivat tulla paremmiksi.      

Me tarvitsemme yleislakon. Yleislakko, hallituksen kaataminen ja jos tarpeen, sisällissota. Yleislakkoon pitää valmistautua, koska se ei ole mikään piknik. Yleislakossa kaikki on niin kiinni niin pitkään että todella tuntuu. Tässä kohtaa on hyvä miettiä sitä, että miten siinä oikeassa yleislakossa, jossa suuret tiet on suljettu palavilla busseilla ja maa on toista kuukautta poikkeustilassa - luodaan yhteys ruuan tuottajiin? Toisinsanoen, kun talous todella kirkuu - miten me ruokimme itsemme?

 

Onnistuessaan tämä on kuitenkin hyvin luova tilanne. Yleislakon mukana tulisi tuhat soppatykkiä, massiivinen valtausten liike, pakko tarkastella kuinka voimme ottaa taloutta enemmän haltuun, koska niin kauan kuin talouden rakenne on se kuin on, voima joka johtaa asioita nykyiselle tolalle. Hacklab kaikkiin kellareihin.

 

Meidän on otettava haltuumme niin vaihdon kuin tuotannonkin välineet. Tässä kryptovaluutat voivat olla hämmästyttävän tehokkaita. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat